Home > Klima uređaj
Ned, 23. Jan. 22

O klima uređajima

Zahvaljujući Willis Haviland Carrier-u ko je davne 1902.godine izradio osnove klimatizacije, danas možemo uz moderne uređaje da stvorimo idealnu temperaturu životnog i radnog prostora.  

Klima uređaji se kod nas koriste već dugo  godina, ali svoju pravu popularnost su postigli zadnjih godina, pojavom split sistema.

Pre devedesetih godina  jedino su veće robne kuće bile klimatizovane, i poneka preduzeća, de se u prozorskim otvorima mogla videti velika siva kutija. Tadašnji uređaji su samo hladili u boljem slučaju uz ugrađen električni grejač i grejali. Bili su bučni, vibracija se prenela na okvire vrata ili prozore (stakla), zavisno od montaže.

Upravljanje uređaja se nalazila na samoj klimi, i zbog toga osim uključivanja i izključivanja nisu se ni koristili, nije bilo praktično rešenje, za podešavanje uređaja (brzina izduvanja, pravac duvanja, podešavanje sobne temperature).

Predhodno navedeni problemi su prevaziđeni pojavom split klima uređaja.Split sistem, znači razdvojeni sistem. Fizički razdvojene dve jedinice, gde međusobno povezivanje se izvodi sa gasnom i električnom instalacijom.

Na ovaj način se može postići, najoptimalnije mesto unutrašnje jedinice u prostoriji, uzeći u obzir okolnosti u prostoriji i zahteve naručioca.

Pojavom klima sa toplotnom pumpom, klime su postale najekonomičnije za grejanje na podnebljima gde se zimska temperatura ne spušta često  ispod nule.  Sa inverterskim uređajima je i taj problem prevaziđen.

Krajem devedesetih godina kad je potražnja za klima uređaje porasla, pojavila se i veća ponuda stim i konkurencija. Padu cena je i doprinela pojava kineskih proizvoda pod brojnim imenima. Sad je već došlo doba da za mobilni telefon neki plaćaju više nego za klima uređaj.

 Copyright © 2003 - 2021 Servis Kajdocsi s.z.r...... 24000 Subotica , Timočka 22,..... E-mail:..Servis Kajdoči